11 Nisan 2025 Cuma

YHT Konsorsiyumu Kuruluyor: İhracat Patlaması Mı Yaşanacak?

Türkiye'de kurulacak olan Yüksek Hızlı Tren (YHT) Konsorsiyumu, demiryolu sektöründe yeni bir dönemin başlangıcını müjdeliyor. Bu konsorsiyum sayesinde, giderek genişleyen YHT ulusal ağında kullanılacak araçların talebi, yerli ve milli YHT dizileriyle karşılanacak. Dahası, bu araçların yakın coğrafyalara ihraç edilmesi hedefleniyor. Peki, bu konsorsiyum Türkiye'nin ihracatına nasıl bir katkı sağlayacak?

Yerli ve Milli Üretimle İhracat Atağı

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile mobilite sektöründe önemli adımlar atılıyor. Akıllı şehir içi elektrikli toplu taşıma araçlarının geliştirilmesi ve seri üretimi, ileri seviye sürüş destek sistemleri, otonom araçlarda kullanılacak akıllı kamera sistemlerinin geliştirilmesi ve elektrikli araçlar için şarj ekosistemi yatırımları gibi projeler destekleniyor. Bu projelerin toplam büyüklüğü 32 milyar lirayı aşıyor ve 38 yatırım projesi destekleniyor. Bu hamle, Türkiye'nin yerli ve milli üretim kapasitesini artırarak ihracat potansiyelini yükseltmeyi amaçlıyor.

HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı

Yüksek öncelikli teknoloji alanlarında, özel nitelikli projelere kapsamlı destek ve teşviklerin sağlandığı "HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı" çerçevesinde, mobilite başta olmak üzere yarı iletkenler, yeşil enerji, ileri imalat, sağlıklı yaşam, dijital teknolojiler, değer zincirini tamamlayıcı yatırımlar, haberleşme ve uzay gibi 8 farklı alana yatırım yapılıyor. Bu program, Türkiye'nin teknoloji alanındaki rekabet gücünü artırmayı ve katma değerli ürünlerin ihracatını teşvik etmeyi hedefliyor.

Ulaştırma Bakanı'ndan YHT Açıklaması

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, YHT ile 97 milyon vatandaşın seyahat ettiğini duyurdu. Bayramda raylı sistemleri kullanan yolcu sayısı ise 2,9 milyonu aştı. Bu rakamlar, Türkiye'de demiryolu ulaşımının ne kadar önemli olduğunu ve YHT'lerin ne kadar çok tercih edildiğini gösteriyor.

  • YHT Konsorsiyumu ile yerli üretim artacak.
  • İhracat potansiyeli yükselecek.
  • Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi destekleniyor.
  • HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı ile yeni yatırımlar yapılacak.

Yüksek Hızlı Tren Konsorsiyumu'nun kurulması, Türkiye'nin demiryolu sektöründe önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Yerli ve milli üretimle birlikte ihracatın artması, ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak. Ayrıca, teknoloji odaklı yatırımların desteklenmesi, Türkiye'nin gelecekteki rekabet gücünü artıracak önemli bir faktör olacak. Bu gelişmeler, Türkiye'nin demiryolu sektöründe bölgesel bir güç olma yolunda ilerlediğini gösteriyor.

İlgili Haberler