07 Mayıs 2025 Çarşamba

KPSS'siz Öğretmenlik Mi? Mülakat Kalktı Mı? MEB'den Şok Değişiklik!

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğretmen atama sisteminde devrim niteliğinde bir değişikliğe hazırlanıyor. KPSS şartının kaldırılması ve sözlü mülakat uygulamasına son verilmesiyle öğretmen adayları, Milli Eğitim Akademileri'nde beceri odaklı uygulamalı bir eğitimden geçecekler. Bu yeni sistemin ayrıntılarını Milli Eğitim Akademisi Başkanı Cevdet Vural açıkladı. 1 Eylül itibarıyla öğretmen atamalarında yeni bir dönem başlayacak. Peki, bu yeni sistem öğretmen adayları için ne anlama geliyor? İşte detaylar:

Yeni Sistem Nasıl İşleyecek?

Milli Eğitim Akademisi, 10 bin öğretmen adayının istihdamı için yoğun bir çalışma yürütüyor. Akademi, öğretmen yetiştirme sürecine uzman ve başöğretmen unvanlı öğretmenleri dahil ederek, adaylara uygulama odaklı eğitim sunacak. Üniversitelerde doktor öğretim üyesi ve üstü unvana sahip kişiler de akademide eğitim personeli olarak görev alabilecek. Milli Eğitim Akademisi Başkanı Cevdet Vural, uygulamanın önemini şu sözlerle vurguladı:

Özellikle uygulama becerileri bizim için çok önemli. Yani kişinin bilgisi kadar bu bilgiyi sınıfa nasıl taşıdığını kendi hitap ettiği öğrenci kitlesine nasıl aktardığı meselesi dolayısıyla biz akademide uygulamalı beceri setini kazansın isteriz.

Bu yeni sistemde, öğretmenlerin öğretmen yetiştirme sürecine dahil olacağı bir dönem başlayacak. Uzman ve başöğretmen unvanına sahip öğretmenler, çeşitli değerlendirmeler sonucunda eğitim personeli olarak istihdam edilebilecekler.

KPSS'siz Atama Nasıl Olacak?

Öğretmen adayları için KPSS şartı aranmayacak. Bunun yerine, Akademi Giriş Sınavı (AGS) ve Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) uygulanacak. AGS’de 80 soru için 110 dakika, ÖABT’de ise 50 soru için 90 dakika süre tanınacak. Adayların başarı sıralaması, iki sınavın ortalamasına göre belirlenecek.

Vural, sınav içeriğiyle ilgili şu bilgileri verdi:

  • AGS: Sayısal ve sözel yetenek (%18,75), eğitimin temel kavramları ve kuramları (%30), mevzuat (%10), coğrafya (%10), tarih (%12,5).
  • Yabancı dil alanları (İngilizce, Fransızca gibi 10 dil): YDS ve AGS ortalaması dikkate alınacak.

Cevdet Vural, sınavın içeriği hakkında detaylı bilgiler vererek, sınavın adayların genel yeteneklerini ve alan bilgilerini ölçmeyi hedeflediğini belirtti.

14 Aylık Eğitim Süreci

Öğretmen adayları, en fazla 14 ay sürecek bir eğitim programına katılacaklar. Eğitimlerin %40’ı teorik, %60’ı uygulamalı olacak. Atamaya esas başarı puanı, bu iki bölümün ağırlıklı ortalamasıyla hesaplanacak. Bu süreçte adaylar, hem teorik bilgi birikimlerini artıracaklar hem de pratik deneyim kazanacaklar.

Vural, bu eğitim sürecinin önemine dikkat çekerek, "Daha önce öğretmen yetiştirme ve geliştirme genel müdürlüğü olarak hizmet içi eğitim merkezlerimiz vardı, bunların hepsi eğitim uygulama merkezlerine dönüştüler," dedi. Bu merkezler, adayların uygulamalı eğitimlerini gerçekleştirecekleri önemli mekanlar olacak.

Eğitim Uygulama Merkezleri Kuruluyor

Daha önce hizmet içi eğitim merkezleri olarak faaliyet gösteren yapılar, Eğitim Uygulama Merkezleri’ne dönüştürüldü. İstanbul, Ankara, Erzurum, Mersin, Rize, Aksaray ve Tokat’ta akademi binaları kurulacak. Vural, yeni merkezlerin açılacağını ve illerin uygunluklarına göre değerlendirileceğini belirtti.

Yeni sistemle birlikte öğretmen adayları, daha donanımlı ve uygulama becerileri gelişmiş bireyler olarak yetiştirilecek. Bu, Türk eğitim sistemine önemli bir katkı sağlayacak ve geleceğin öğretmenlerinin daha nitelikli olmasını sağlayacak. Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu radikal adımı, eğitim camiasında büyük yankı uyandırırken, öğretmen adayları da yeni süreci merakla bekliyor.

İlgili Haberler