Borsalar Karıştı: Avrupa'da Şok Düşüş! İngiltere İstisna mı?
Finans

Borsalar Karıştı: Avrupa'da Şok Düşüş! İngiltere İstisna mı?


11 June 20255 dk okuma9 görüntülenmeSon güncelleme: 21 June 2025

Avrupa borsaları, haftanın üçüncü işlem gününü İngiltere hariç düşüşle tamamladı. ABD'de beklentilerin altında gerçekleşen enflasyon verileri ve Çin ile varılan tarife anlaşması piyasaları hareketlendirdi. Peki, bu düşüşün nedenleri neler? İngiltere neden ayrıştı? İşte detaylar...

Avrupa Borsalarında Genel Düşüş

Gösterge endeksi Stoxx Europe 600, yüzde 0,27 değer kaybederek 551,64 puana indi. Avrupa'da otomotiv ve yedek parçaları endeksi yüzde 0,66 düşüşle kayıplara öncülük etti. Teknoloji şirketlerinin hisseleri ortalama yüzde 0,09 gerilerken, banka hisseleri ortalama yüzde 0,14 değer kazandı.

  • Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,16 azalarak 23.948,9 puana,
  • Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,36 değer kaybederek 7.775,9 puana,
  • İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,07 düşerek 40.180,24 puana geriledi.

Bu düşüşlerin arkasında yatan temel nedenler arasında, yatırımcıların ABD enflasyon verileri ve Çin ile ticaret anlaşmasının etkilerini değerlendirmesi yer alıyor. Belirsizlik ortamı, satış baskısını beraberinde getirdi.

İngiltere Neden Yükseldi?

İngiltere'de FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,13 artarak 8.864,35 puana çıktı. Endeksin 3 Mart'taki 8.871,31'lik rekor kapanışının hemen gerisinde kalması dikkat çekti. İngiltere borsasının bu performansı, ülkenin ekonomik göstergelerindeki iyileşme ve Brexit sonrası oluşan yeni ticaret anlaşmalarına bağlanıyor.

Avro/dolar paritesi ise TSİ 19.20 itibarıyla yüzde 0,534 değer kazanarak 1,148 seviyelerinden işlem gördü.

ABD Enflasyonu ve Çin Anlaşması Piyasaları Nasıl Etkiledi?

ABD'nin Çin ile tarifeler konusunda anlaşması ve ülkede beklentilerden iyi gelen enflasyon verisi risk iştahını artırırken, analistler, bu durumun ABD Merkez Bankasının faiz indirimlerine daha fazla ağırlık vermesine yol açabileceğini belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile anlaşmaya varıldığını Truth Social hesabından duyurdu ve anlaşmanın kendisi ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in son onayına tabi olacağını kaydetti. Trump, Çin tarafından gerekli tüm nadir toprak elementlerinin temin edileceğini belirterek, "Aynı şekilde, kolejlerimizi ve üniversitelerimizi kullanan Çinli öğrenciler de dahil olmak üzere üzerinde anlaştığımız şeyleri biz de Çin'e sağlayacağız. Toplam yüzde 55 tarife uyguluyoruz, Çin yüzde 10 uyguluyor." ifadelerini kullandı.

Diğer bir paylaşımında da Çin'i Amerikan ticaretine açmak için Başkan Şi ile yakın bir şekilde çalışacaklarının bilgisini veren Trump, bunun her iki ülke için kazanç olacağını vurguladı.

Makroekonomik veri tarafında, ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE),mayısta aylık bazda yüzde 0,1, yıllık bazda ise yüzde 2,4 ile beklentilerin altında arttı.

Sonuç olarak, Avrupa borsalarındaki genel düşüş ve İngiltere'nin bu trendden ayrışması, küresel ekonomik belirsizliklerin ve siyasi gelişmelerin piyasalar üzerindeki etkisini açıkça gösteriyor. Yatırımcıların dikkatli olması ve gelişmeleri yakından takip etmesi gerekiyor. Piyasalardaki dalgalanmaların devam etmesi beklenirken, uzun vadeli yatırım stratejileri ve risk yönetimi büyük önem taşıyor.