21 Nisan 2025 Pazartesi

50 Bin TL Maaşla Usta Aranıyor! Bu Mesleğe Kimse Gelmiyor!

Gaziantep'te oto tamir sektöründe yaşanan kalifiye eleman sıkıntısı, işverenleri çaresiz bırakıyor. Yüksek maaş tekliflerine rağmen usta ve kalfa bulmakta zorlanan işletmeler, gençlerin bu mesleğe ilgisizliğinden yakınıyor. Peki, neden gençler oto tamir gibi kazançlı bir mesleği tercih etmiyor? İşte bu sorunun ardındaki nedenler ve sektörün geleceği.

Oto Tamirde Kalifiye Eleman Krizi Büyüyor

Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep'te de oto tamir sektöründe kalifiye eleman eksikliği giderek derinleşiyor. Ustalar, işlerini devredecek çırak ve kalfa bulmakta zorlanırken, sektörün geleceği hakkında endişeler artıyor. Oto tamir ustaları, kolay yoldan para kazanma isteğinin yaygınlaşmasıyla birlikte, emek gerektiren mesleklere olan talebin azaldığını belirtiyor.

Oto tamir ustası Mehmet Yılmaz, "Eleman konusunda büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Çırak zaten yetişmiyor. Çırak yetişmediği için sorun yaşıyoruz. Yanımızda çalışan iyi bir kalfanın maaşı 40-50 bin lirayı bulduğu halde biz kalfa bulamıyoruz. Çıraklığa önem verelim. Yanımızda var olan çırakları da düzgün yetiştirelim ki hem ustalarımız çoğalsın hem de ustalarımız kalfa bulmada zorlanmasın. Bu mesleği beğenmemenin haricinde vatandaşlarımız, ‘çocuklarımız okusun, memur olsun’ diyorlar. Her çocuğun da eğitimi bir değil. Onun için kimisi okumuyor, okumayanları da okutmaya çalışıyoruz. Kimi çocuk da okuyor ve mezun olup geldikten sonra çalışmak istiyor. Gözü veya gönlü bu meslekte değil. Onu da yetiştiremiyoruz" şeklinde konuştu.

Gençler Neden Oto Tamiri Tercih Etmiyor?

Peki, gençler neden oto tamir gibi yüksek kazançlı bir mesleği tercih etmiyor? Bu sorunun yanıtı, aslında birkaç farklı faktöre dayanıyor:

  • 12 Yıllık Zorunlu Eğitim: Mevcut müfredatta 12 yıllık zorunlu eğitim, gençlerin mesleki eğitime yönelmesini geciktiriyor.
  • Meslek Beğenmeme: Gençler, oto tamirciliğin "kirli" ve "yorucu" bir meslek olduğunu düşünerek daha kolay işlere yöneliyor.
  • Ailelerin Beklentileri: Aileler, çocuklarının "memur" olmasını veya daha "saygın" mesleklere yönelmesini istiyor.
  • Kolay Para Kazanma İsteği: Gençler, kısa sürede yüksek gelir elde etme hayaliyle daha az emek gerektiren işlere yöneliyor.

Oto tamir ustası İdris Demir, "Sanayideki meslekleri öğrenseler ileride hem çok iyi meslekler edinirler hem de çok iyi kazanç elde ederler. 12 yıllık zorunlu eğitim ve meslek beğenmemeden dolayı eleman yetişmiyor. Çünkü lise çağında olan bir kişi sanayiye gelip çalışmıyor. Çalışmadığı gibi mesleğe de rağbet etmiyor. Fakat ilkokul çağında yani çocuk yaşta iken sanayiye geldiğinde mesleği daha iyi öğreniyor. Ağaç yaş iken eğilir. Bundan dolayı çocuk küçük yaştan itibaren ancak meslek öğrenebilir" dedi.

Eleman Sıkıntısı Araç Tamir Sürelerini Uzatıyor

Oto tamir sektöründe yaşanan eleman sıkıntısı, sadece işverenleri değil, araç sahiplerini de olumsuz etkiliyor. Yeterli sayıda usta olmadığı için araç tamir süreleri uzuyor, müşteriler mağdur oluyor.

Vatandaş Fethulla Ensari, "Eskiden araçlarımızı tamir için sanayiye getiriyorduk, en geç iki saat içerisinde tekrar teslim alıyorduk. Şimdi aracımızı sabah getiriyoruz, akşama kadar tamiri sürüyor. Ustalara bunun nedenini sorduğumuzda, usta elemanları olmadığı için ancak tamir edebildiğini söylüyor. Yeterli elaman olmadığı için araç tamirlerinde de gecikme oluyor. Bu durumda bizim için sorun oluyor" diye konuştu.

Oto tamir sektöründe yaşanan kalifiye eleman krizi, sektörün geleceği için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Gençlerin bu mesleğe yönlendirilmesi, mesleki eğitimin teşvik edilmesi ve toplumda oto tamirciliğe karşı olumlu bir algı oluşturulması gerekiyor. Aksi takdirde, araç tamir süreleri daha da uzayacak, sektörde rekabet azalacak ve hizmet kalitesi düşecektir.

İlgili Haberler